Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - SM4DXO

Pages: [1]
1
Konfiguration av RRC 1258 / Set Up Manager
« on: 2013-11-29, 11:02:55 »
Laddade ned senaste versionen av Set Up Manager och fick  följande resultat när jag skulle spara Setup! Löste problemet med en äldre version på annan dator. Orsak?
73!
Mats-Ingvar

2
Allmänt diskussionsforum / Radioavbrott med ADSL??
« on: 2013-10-18, 12:16:30 »
Hej!

Jag använder ADSL i båda ändarna och 8Mbit/s. Jag får lite då och då packet loss på mellan 10 till 20 % korta stunder. Det kan vara enstaka IP-adersser på vägen där paket försvinner, men för det mesta kommer det från mina routrarna i antingen den ena eller andra änden. Jag vet inte om det går att göra något åt routerinställningarna, men jag har inte hittat någon möjlig inställning mer än MTU (http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_transmission_unit), som står på 1500 som default. Jag har inte ändrat värdet, när man läser om risker att ändra värdet. Är det någon i forumet som har någon åsikt om detta?

När det kommer dessa packet loss tystnar radion och blir tystnaden för lång stängs radion av. Om jag inte gör något, så vaknar förbindelsen av sig själv efter en bra stund trots att packet loss bara handlar om millisekunder. Om jag i stället trycker på stäng av radion och sedan direkt slår på radion kommer det hela igång direkt. Var i RRC-n är denna fördröjning och går tiden att ändra?
För att försöka eliminera att radioförbindelsen bryts lite då och då har jag provat ändra värden under Advanced settings i både Control-RRC och Radio-RRC, men verkar inte hjälpa.

Att det kanske blir tyst i högtalaren en kort stund (ungefär 3-5s), men vore trevligt om inte radion slocknade. Det har faktiskt också hänt några gånger att radion ”frusit fast” i sista läget utan att slockna helt.

Kan någon av software uppdateringar påverka dessa problem till det bättre? Jag har software 2,41 på båda sidorna.

73!
Mats-Ingvar

3
Konfiguration av Webswitchen / Nexaproblem
« on: 2013-09-17, 07:37:06 »
Hejsan!

Tycker Nexa-systemet är en bra lösning för att snabbt koppla in olika saker. Jag använder dessa till att slå på dator, radiostation, slutsteg (144MHz) och nätverkskamera. Det senaste jag har anslutit och slår på med en nexabrytare är en 1296-transverter. Allt har fungerat bra i några veckor, men nu krånglar brytaren som man slår på 1296-transvertern med. Den fungera med på/av om jag bara trycker på den, men problemet är att den går igång när jag slår på 144 MHz PA-t. Webswitchen indikerar inte att transvertern är i gång, men jag kan trycka på Nexan/OFF för att stänga den oöskade starten av transvertern. Sedan vet jag ju inte om jag samtidigt slår av 144 MHz PA-t. Jag måste på plats för att se hur det fungerar innan vintern.

Det verkar som transverterbrytaren känner av samma kod som Nexabrytaren för 144 MHz PA-t?! Vad är orsaken till minnesförändringen av koden? Jag har haft ett liknande problem tidigare med en brytare, som jag bytte ut mot en ny, som sedan fungerat OK. Alla Nexa är i mode Self learning, auto.

MVH!
Mats-Ingvar/4DXO

4
Allmänt diskussionsforum / Felaktig mintemperatur?
« on: 2012-10-10, 08:17:07 »
Hej!

Fick detta resultat enligt bifogad bild idag. Min visar hela tiden -1.0 grad fast current är lägre?

73! Mats-Ingvar/4DXO

5
Allmänt diskussionsforum / TS-2000 Twin?
« on: 2012-04-28, 18:21:49 »
TS-2000 har ju en serieport som enligt manualen går att koppla direkt mellan två TS-2000. Går det inte att köra fjärrstyrt med RRC-1258 via dessa serieportar med 2 st TS-2000?
73!
Mats-Ingvar

6
Hej!

Börjar på nytt, men har skrivits om tidigare. Jag har kört IC-706 här hemma mellan två portar i routern till var sin RRC-burk och allt har fungerat bra. Nu satte jag radiodelen och RRC-burken i fritidshuset.

Kanske ska påpeka att jag har två profiler en för TS-790 och en för IS-706. Av misstag så råkade jag välja profil IC-706 när jag kom hem och hade tyvärr inte sparat inställningarna  i fritidshuset. Kommer nog att koppla in en USB-kabel till datorn så att jag kan komma åt Microbit Setup Manager. Blev inte rekomenderad att ha den kabeln i i tidigare inlägg. Varför jag valde profil var att den stod på Default trots att jag har två profiler nedaför!?

Nu till problemet. Jag får connect mellan RRC-burkarna, men displayen eller kanske radion går inte igång. Innan jag havererade allt med profilen så provade jag Power ON/OFF flera gånger. Innan dess har jag gått igenom alla inställningar och kollat om det är någon tidsfaktor som orsakar att radion eller manöverenheten inte startade. Ska säja att jag efter allt tryckande fick igång radion och det lät bra. Allt OK då och även rotorstyrningen fungerade. Stängde sedan av och sedan inte kommit in på riggen och sedan totalstopp när jag labbade med profilen.

Kanske skall varna för att ha profiler, men jag har ju tänkt att så småningom ordna så jag kan ha två RRC-burkar till i omvänd riktning.

Jag har IP-telefoni i fritidshuset och har därför valt SIP-port 5061. Det står ju varning i manualen för att ädra den, men har man öppnat port i routern så skall det väl inte vara något problem? Om jag har kört port 5061 här hemma under test så sk väl det inte vara någon skillnad? I fritidshuset har jag en D-link DI-624 och här hemma DIR-615. Om det har något med router att göra kan man ju funera på men portar som skall öppnas har jag öppnat.

Innan jag sabbade Radio RRC så testade jag också att kryssa i DMZ för RRC-n men ingen skillnad annat än att status visade connect mellan enheterna.

Jag återkommer när jag fått fart på Radio RRC med ytterligare frågor misstänker jag!!

73!
Mats-Ingvar/SM4DXO

7
Allmänt diskussionsforum / Microbit Setup Manager
« on: 2011-08-28, 10:46:14 »
Hej!

Jag har funderingar angående Microbit Setup Manager. Hade hoppats att kunna komma åt WEB-switch respektivet RRC-1258 med var sin USB-kabel ansluten till var sin USB-port. Den enda jag kommer åt och som har prioritet är WEB-switchen. Startar jag om WEB-switchen och samtidigt startar Microbit Setup Manager så kommer jag åt RRC-1258, men inte längre för sedan är det WEB-switchen som tar över ändå.

Jag hade hoppats att om det blir problem med någon av burkarna på remotestället, med dator på plats och RDP, så kunde jag komma åt dessa ändå utan att behöva åka till stället. Finns det  någon möjlighet att göra så eller något annat sätt att styra vilken burk man vill komma åt?

73!
Mats-Ingvar/4DXO

8
Hårdvara, Kablage, Installationer / LF-problem
« on: 2011-06-27, 22:40:16 »
Hej!

Körde tisdagen före midsommar först gången remote på riktigt med RRC-burkarna från mitt fritidshus och hem på NAC-23 testen. Det fungerade utmärkt bra med styrning radio, rotor, CW och SSB. Inget att klaga på.

Det jag undrar hur ni som redan har kört remote ordnat med högtalare och volymkontroll? Jag har under teste här hemma använt PC-högtalare med inbyggd förstärkare och volymkontroll och lika nu senast i fritidshuset. Jag tycker ljudet man får i dessa PC-högtalare tar in för mycket brus och trycker ned det man verkligen vill höra nämligen svaga stationer. Det blir för brett frekvensområde på dessa högtalare och hjälpet inte hur man än reglerar bas/diskant. Jag antar att när man kan köra med split-montage så kan man ju använda en vanlig högtalare, men hur fixa det när man som jag kör i detta fall TS-790 och vill kunna ha volymkontroll och smalare frekvensområdet på LF-en?

Berätta! Såg något gammalt inlägg om PC-högtalare, men vid svaga stationer så fungerar det inte. Bredbandiga bruset i överföringen tar över!!

73!
Mats-Ingvar

9
Hårdvara, Kablage, Installationer / Minutavbrottet
« on: 2011-05-18, 14:41:14 »
Hej!

Jag har nu kört remote lokalt i några månader och speciellt NAC-testerna med min Kenwood TS-790E. Bekvämt och lättsamt. Enheterna är anslutna till var sin port på routern. Egentligen fungerar det lika bra att bara sätta en nätverkskabel mellan RRC-enhetern, men man ser ju på lysdioderna på routern hur de flimmrar hela tiden när de pratar med varandra. Jag har ett problem som är väldigt irriterande och speciellt när man är inne i ett QSO. Rätt som det är så bryts kontakten mellan RRC-enheterna och avbrottet vara ganska precic en minut innan de börjar prata med varandra. I gårdagens NAC23-test hade jag ständiga avbrott ungefär med en halvtimma till en timma mellan avbrotten. Under NAC70 förra tisdagen var det inga avbrott. Idag har jag hållit koll på avbrotten lite mer noggrant. 11,48, 13,13 och 14,04 och längden på avbrotten ganska precis en minut.Jag har ställt in Radio Setting på Auto connect så när jag slår på nåtspånningen så börjar koversationen direkt.

Vad kan orsaka till dessa minutavbrott vara??

73! de Mats-Ingvar/SM4DXO

10
Allmänt diskussionsforum / Manual till webbswitchen?
« on: 2011-04-11, 16:59:55 »
Saknar en mer komplett beskrivning av temperaturstyrning med Webswitchen. Trodde när jag köpte den att  när det finns det fem reläer och man kan koppla in en massa temperaturgivare så hade jag hoppat att åtminstone med två av temperaturgivarna kunna styra två värmeelement i mitt fritidshus?! Övriga  tre reläer blir då över för styrning av t ex koaxialreläer mm. Som jag sett att det fungerat så har bara ett relä reagerat på temperaturvariationer över/under inställd temeratur. Vad har jag för glädje av "Set Temp Relay 2" om jag inte kan relatera reläet till en annan teperaturgivare? Hoppas det går att programera om enheten vid en ny revision av firmware. Enheten är ju bra med de andra funktionerna och behöver man fler funktioner så finns ju den utbyggda versionen. För min del fungerar denna enhet just nu tillräckligt bra om man bara kunde styra fler reläer med någon temeraturgivare till.

Angående Microbit Setup Manager så har jag inte noterat "Advanced" som står ovanför flikarna. Tack till Mikael för snabb hjälp! Är det av någon viss anledning den står separerad från övriga flikar? Advanced kunde väl också läggas till som en flik?

73!
Mats-Ingvar/SM4DXO

11
Konfiguration av RRC 1258 / TS-790E till RRC
« on: 2011-03-05, 22:46:04 »
Hej!

La in denna frågan på engelskspråkiga sidan av misstag!!!

Jag tänker koppla en Kenwood TS-790 till RRC COM2. TS790 har ju ingen  9 pol D-sub, men har en ACC1 6pol dinuttag på baksidan. Stiften på den är märkta:

1= DGD
2= TXD
3= RXD
4=CTS
5=RTS
6=NC

Jorden är i ytterhöljet. Buffertkretsen till detta uttag är en SN7407. Det är väl OK att göra en kabel D-sub till detta 6-poliga DIN-uttag utan någon annan anpassning mellan?

73!
Mats-Ingvar/SM4DXO

P.S. Kanske kommer flera frågor!

12
Hej!

Hur fungerar temperaturmätningen? Om jag förstår rätt så sätter man en DS18B20 på ingången. I presentationen av Web-Switchen står det som en ingång och en utgång?! Innebär det att man kan styra något med utgången t ex relä, kontaktor mm? Går båda att ställa som ingång och i så fall mäta temperaturer på två olika ställen och olika inställningar för larm?

73!
Mats-Ingvar/4DXO

13
Allmänt diskussionsforum / Omvänd fjärrstyrning?
« on: 2010-06-25, 17:15:04 »
Om jag har fjärrstyrning av radio från hemma till mitt fritidshus - kan jag på enkelt sätt ändra remoterig så att när jag är i fritidshuset kan fjärrstyra radioutrustningen hemma. Det finns väl sparade se-up-filer som borde gå att ladda in om man en gång konfigurerat för båda riktningarna. Kan det bli aktuellt att strappa om i burkarna beroende på vilka utrustningar man har i respektive riktning?
/Mats-Ingvar

14
Hårdvara, Kablage, Installationer / WEB-switch 1216E
« on: 2009-10-21, 09:13:03 »
Hej!

 Det finns ju antennrotorer Som Inte har Samma Möjlighet Att styras direkt med mjukvara som t ex Prositel. Skulle Det Vara möjligt Att använda WEB-switch 1216E för rotorstyrning av t ex HAM-rotorer och Liknande rotorer?

 73!
 Mats-Ingvar

Pages: [1]