Author Topic: Konfiguration av serieport för rotorstyrning?  (Read 3706 times)

SM5PHU

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 41
    • View Profile
Konfiguration av serieport för rotorstyrning?
« on: 2010-02-07, 15:33:39 »
Jag har ett par RRC-1258-v1 med firmware 2.02.
Jag vill använda serieporten för att styra en rotor Tailtwister med interface från Idiom Press.
Styrprogrammet är HRD Rotator v5.0 b2356.

Jag ansluter en seriekabel mellan min dator (COM1) och DB9/F-kontakten på kontrollenhetens framsida.
(Märkt "RS232", mellan USB-kontakten och RJ45 märkt "AUX".)

I radioänden ansluter jag en seriekabel mellan rotorn och DB9/F-kontakten på radioenhetens framsida.
(Märkt "RS232", mellan USB-kontakten och RJ45 märkt "AUX".)
Eftersom kontakten på radioenheten har fel kön, använder jag en könsbytare (ELFA 25-936-63).

Kontrollenheten och radioenheten är konfigurerade enligt följande:

COM1 mode      1
COM1 baudrate   4800
COM1 data bits   8
COM1 stop bits   1
COM1 parity   0

COM1 är konfigurerad enligt följande:

Bits per second   4800
Data bits      8
Parity         None
Stop bits      1
Flow control   None

Varför fungerar det inte?

73,
Jonas/SM5PHU

sm0lyc

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Email
Re: Konfiguration av serieport för rotorstyrning?
« Reply #1 on: 2010-02-08, 09:33:16 »
Hej,
Är det inte com porten på baksidan du ska använda?

/Micke

SM5PHU

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 41
    • View Profile
Re: Konfiguration av serieport för rotorstyrning?
« Reply #2 on: 2010-02-08, 10:54:07 »
Nej, inte vad jag förstått.

Jag har provat alla möjliga kombinationer av DB9-kontakter på framsidan och baksidan av radioenheten respektive kontrollenheten.
Jag har surfat runt en hel del på remoterig.com, och kommit fram till följande:


Efter tre månader av gissande och ett antal resor 20 mil fram och 20 mil tillbaka undrar jag om det finns någon beskrivning av exakt hur det ska göras.

73,
Jonas/SM5PHU

sm2sum

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 48
    • View Profile
    • Email
Re: Konfiguration av serieport för rotorstyrning?
« Reply #3 on: 2010-02-08, 19:15:37 »
Hej .jag skiftade stift på den 9-poliga seriekontakten. Jag kör med Idioms
styrkort och dubbla Yasurotorer
5 till 5 som är jord
2 till 3 samt
3-2
då började det snurra

Hälsn
Peder
K3 twin
Mobile internet
Dovado router

SM5PHU

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 41
    • View Profile
Re: Konfiguration av serieport för rotorstyrning?
« Reply #4 on: 2010-02-08, 22:10:04 »
Tack Peder, det låter som en möjlig väg framåt.
Jag ska prova den nästa gång jag får chansen (om två veckor).

73,
Jonas/SM5PHU

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2401
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: Konfiguration av serieport för rotorstyrning?
« Reply #5 on: 2010-02-17, 20:10:56 »
Vad jag förstår så har Peder redan gett dig lösningen, könbytare är inte samma som nollmodem kabel så ni har hittat problemet

73 de mikael

SM5PHU

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 41
    • View Profile
Re: Konfiguration av serieport för rotorstyrning?
« Reply #6 on: 2010-03-06, 19:13:50 »
ÄNTLIGEN funkar det!

...könbytare är inte samma som nollmodem...

Nej, det är klart, om någon hade sagt "använd nollmodem", så hade jag inte valt en könsbytare.  ::)
I mitt fall gick det åt både och. En standard nollmodemskabel har fel kön.

73,
Jonas/SM5PHU