Author Topic: ft-857 not keying  (Read 7064 times)

zsolt

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Email
ft-857 not keying
« on: 2012-12-06, 23:02:13 »

FT-857d CW not Keying

on: 2012-03-23, 20:41:40



Hi,

The SSB mode works fine but no CW keying. The TX/BUSY  indicatator working good, the indicator glows red during transmit but no  output power in CW mode. I hear side tone in the FT-857d phones jack.

73
zsolt
yo6zs





sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2558
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #1 on: 2012-12-08, 14:06:41 »
I guess you need to activate VOX in the radio, or setup the Radio-RRC to also activate PTT when CW-keying

73 de mike

zsolt

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #2 on: 2012-12-11, 16:23:34 »
Hi Mike,

Thank you for your help, but is not work.
I activeted the VOX in FT-857d  MFd menu, but when I use the CW mod the VOX not activ, only in SSB mod.
The setup in Radio-RRC is  activat PTT when CW-keying.

Regards,

Zsolt/yo6zs

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2558
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #3 on: 2012-12-11, 16:36:05 »
Hi
Hi

If you can hear the sidetone coming from the FT-857, and the TX-RX led is on, the problem is not a RRC problem it's a radio settings problem. And I am not so familiar with the FT-857 so I can't help you with that.

But to be sure,remove the speaker connection from the radio to the Radio-RRC so you are shure that the sidetone is coming from the radio and not from the Control-RRC.

If the sidetone is not coming from the FT-857, you can send  me "exported settings html" files from both units so I can check them.

73 de mike

zsolt

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #4 on: 2012-12-13, 19:06:51 »
Hi Mike,


I removed  the speaker  from the radio to the Radio-RRC, the sidetone is coming from the  Control-RRC. I can not hear the side ton on the radio part speaker. when I push the key on Control-RRC part.

I am sending you the  "exported settings html" files in attachment  from both units and I am waiting your opinion.


Also I send you the accessibility to my  radio unit:

 Radio RCC from Internet (outside)
http://92.85.192.133:81/
The Radi-RRC alwais is online, maybe you vould like to tryto access the unit.

Accessing the Radio RCC from LAN (Local Area Network)http://192.168.1.8
Control side:

Info
Name Value
Company Microbit
Product 1258
PID 4
Version 7
HW 8
Software 2.63
Bootloader 1.10
Compiler 4.6.2
Build Sep 25 2012 09:25:45
ROM/RAM 435832/56456 
ETH-RAM 2944 (max 3kB!) 
ResetSrc 0 [3] 
Uptime 375
   
Serial number 5763
MAC address 00:1e:fd:01:8d:23
IP address 192.168.1.101
Netmask 255.255.255.0
Gateway 192.168.1.1
DNS 192.168.1.1
Wi-Fi network module not present

Settings
Unit ID (Banner) RCC-Control
DHCP 1
IP 192.168.0.227
Netmask 255.255.255.0
Gateway 192.168.0.1
Dns server 192.168.0.1
Extern IP/Host 
Eth-type 5
Web page user zsolt
Web page pwd sezam
Program mode 15
Control panel 1
Sip password teszt
Sip contact 92.85.192.133
Auto connect 0
Audio quality 2
Audio dual-rx 0
Codec out gain 255
Codec inp gain 18
Codec inp HPF Hz 3
Codec inp preamp 1
COM0 baudrate 64000
COM0 data bits 8
COM0 stop bits 1
COM0 parity 0
COM0 Program mode 3 char timeout 2
Use USB Com Port as COM0 0
COM1 mode 0
COM1 baudrate 9600
COM1 data bits 8
COM1 stop bits 1
COM1 parity 0
COM1 rts/cts 0
COM1 terminator (hex) 00
Use USB Com Port as COM1 0
COM2 mode 0
COM2 baudrate 9600
COM2 data bits 8
COM2 stop bits 1
COM2 parity 0
COM2 terminator (hex) 00
Use USB Com Port as COM2 0
UDP cmd port 12000
UDP audio port 11000
SIP port 5060
Web server port 80
Telnet server port 23
Rx jitter buffer size 4
Rx jitter delay 3
Audio packet size (ms) 20
RTP tx mode 0
Debug level 0
Disable audio tones 0
Full duplex 0
PTT-off mute delay 0
IP Type-of-Service (dec) 0
Yaesu power-on/off 0
Elecraft advanced 0
Dynamic DNS check interval 0
Dynamic DNS host name 0
Own host name 
Username 
Password 
Enable 1
Speed wpm [0/10-40] 0
Iambic 0
Paddle reverse 0
Weight [25-40] 22
Side tone hz [0,300-1500] 700
Side tone -db [50-0] 20
Lf delay ms [0-500] 0
Key delay ms [0-250] 0
PTT activated by Keyer 0
PTT tail delay ms [0-999] 0
Speed pot min wpm [5-99] 18
Speed pot max wpm [5-99] 40
IN0 mode 0
OUT0 mode 0
OUT0 mode 0
OUT1 mode 0
OUT1 mode 0
OUT2 mode 0
OUT2 mode 0
USB RTS as PTT 0
USB DTR as CW 0
Enable ping watchdog 0
IP address to ping 
Ping interval (seconds) 300
Startup delay (seconds) 300
Failure count to reboot 3
1: Name (SSID) 
1: Password (PSK) 
2: Name (SSID) 
2: Password (PSK) 
3: Name (SSID) 
3: Password (PSK) 
4: Name (SSID) 
4: Password (PSK) 
5: Name (SSID) 
5: Password (PSK) 
6: Name (SSID) 
6: Password (PSK) 
7: Name (SSID) 
7: Password (PSK) 
8: Name (SSID) 
8: Password (PSK) 

Status
Name Value
Control panel OFF
Radio OFF
Connection status Disconnected
SIP status Idle
Last SIP error None
RTP/UDP audio status Disconnected
UDP cmd status Disconnected
SIP command timeout 0
Rx Jitter buffer size 4
Rx Jitter delay 3
Dual Rx 0
SIP Out port 5060
SIP In port 5060
Audio Out port 11000
Audio In port 11000
Command Out port 12000
Command In port 12000
External SIP In port 5060
External Audio In port 11000
External Cmd In port 12000
Other party 92.85.192.133
Input 0 High
Input 1 High
Input 2 High
Output 0 Low
Output 1 Low
Output 2 Low
DNS status OK, remoterig.com = 193.202.110.185
Active profile: Default
PTT status: OFF

Radio side:
Info
Name Value
Company Microbit
Product 1258
PID 4
Version 7
HW 8
Software 2.63
Bootloader 1.10
Compiler 4.6.2
Build Sep 25 2012 09:25:45
ROM/RAM 435832/56456 
ETH-RAM 2944 (max 3kB!) 
ResetSrc 0 [3] 
Uptime 160875
   
Serial number 5873
MAC address 00:1e:fd:01:8d:91
IP address 192.168.1.8
Netmask 255.255.255.0
Gateway 192.168.1.1
DNS 192.168.1.1
Wi-Fi network module not present

Settings
Unit ID (Banner) RCC-Radio
DHCP 0
IP 192.168.1.8
Netmask 255.255.255.0
Gateway 192.168.1.1
Dns server 192.168.1.1
Extern IP/Host 
Eth-type 5
Web page user zsolt
Web page pwd sezam
Program mode 15
Control panel 0
Sip password teszt
Sip contact 
Auto connect 0
Audio quality 2
Audio dual-rx 0
Codec out gain 255
Codec inp gain 0
Codec inp HPF Hz 3
Codec inp preamp 1
COM0 baudrate 64000
COM0 data bits 8
COM0 stop bits 1
COM0 parity 0
COM0 Program mode 3 char timeout 2
Use USB Com Port as COM0 0
COM1 mode 0
COM1 baudrate 9600
COM1 data bits 8
COM1 stop bits 1
COM1 parity 0
COM1 rts/cts 0
COM1 terminator (hex) 00
Use USB Com Port as COM1 0
COM2 mode 0
COM2 baudrate 9600
COM2 data bits 8
COM2 stop bits 1
COM2 parity 0
COM2 terminator (hex) 00
Use USB Com Port as COM2 0
UDP cmd port 12000
UDP audio port 11000
SIP port 5060
Web server port 80
Telnet server port 23
Rx jitter buffer size 4
Rx jitter delay 3
Audio packet size (ms) 20
RTP tx mode 0
Debug level 0
Disable audio tones 0
Full duplex 0
PTT-off mute delay 0
IP Type-of-Service (dec) 0
Yaesu power-on/off 0
Elecraft advanced 0
Dynamic DNS check interval 0
Dynamic DNS host name 0
Own host name 
Username 
Password 
Enable 0
Speed wpm [0/10-40] 0
Iambic 1
Paddle reverse 0
Weight [25-40] 30
Side tone hz [0,300-1500] 800
Side tone -db [50-0] 20
Lf delay ms [0-500] 0
Key delay ms [0-250] 0
PTT activated by Keyer 1
PTT tail delay ms [0-999] 2
Speed pot min wpm [5-99] 10
Speed pot max wpm [5-99] 40
IN0 mode 0
OUT0 mode 0
OUT0 mode 0
OUT1 mode 0
OUT1 mode 0
OUT2 mode 0
OUT2 mode 0
USB RTS as PTT 0
USB DTR as CW 0
Enable ping watchdog 0
IP address to ping 192.168.0.227
Ping interval (seconds) 300
Startup delay (seconds) 300
Failure count to reboot 3
1: Name (SSID) 
1: Password (PSK) 
2: Name (SSID) 
2: Password (PSK) 
3: Name (SSID) 
3: Password (PSK) 
4: Name (SSID) 
4: Password (PSK) 
5: Name (SSID) 
5: Password (PSK) 
6: Name (SSID) 
6: Password (PSK) 
7: Name (SSID) 
7: Password (PSK) 
8: Name (SSID) 
8: Password (PSK) 

Status
Name Value
Radio OFF
Connection status Disconnected
SIP status Idle
Last SIP error None
RTP/UDP audio status Disconnected
UDP cmd status Disconnected
SIP command timeout 0
Rx Jitter buffer size 4
Rx Jitter delay 3
Dual Rx 0
SIP Out port 29512
SIP In port 5060
Audio Out port 60020
Audio In port 11000
Command Out port 28268
Command In port 12000
External SIP In port 5060
External Audio In port 11000
External Cmd In port 12000
Other party 109.166.137.194
Input 1 High
Input 2 High
Output 0 Low
Output 1 Low
Output 2 Low
Dynamic DNS status Unknown
Ping status (watchdog) Off
DNS status OK, remoterig.com = 193.202.110.185
Active profile: Default
PTT status: OFF


Soryy but the html extension it is not accepted from the attachement.

73
de zsolt/yo6zs

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2558
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #5 on: 2012-12-13, 19:24:31 »
Try now you had forgot to activate any output

73 mike

zsolt

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #6 on: 2012-12-13, 21:12:14 »
Hi Mike,

Sorry, please explain in some words

73

Zsolt

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2558
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #7 on: 2012-12-13, 22:51:32 »
Jo have to decide which of the three outputs you will use for the keyer to key the radio. Normally with a standard 3.5 mm stereo cable OUT2 is used. I change OUT-2 to Keyer, for you to test.

73 de mike

zsolt

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #8 on: 2012-12-14, 09:56:25 »
Hi Mike,

I changed the Out2 swich in Control-RRC unit to Keyer, but it still not working.
In Radio-RRC also the Out2 is set to Keyer.
The led is red when I push the(3,5 mm jack) key.
Regards,

Zsolt/yo6zs

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2558
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #9 on: 2012-12-14, 13:22:53 »
you only need to set out-2 to Keyer in Radio-RRC. That's how it's done, if you still got not response from the radio you need to check the cable and the radio settings.

You can test to make short cut with the tip of the key cable to the chassi of the radio, then you should get pwr out from the radio, it's the same as the RRC does.

73 de mike

zsolt

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #10 on: 2012-12-14, 17:28:30 »
Hi Mike,

Thank you for replay.
I  set out-2 to Keyer in Radio-RRC, but when I open again the I/O setting the on/off status is not green.
I checked all cables and the key cable too (65cm long) and all control/ adio settings.

I use in Key-settings -Iambic-Mode-B key.

It does not work the CW mode.
The SSB is OK.

Regards, 73

zsolt/yo6zs

zsolt

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Email
Re: ft-857 not keying
« Reply #11 on: 2012-12-15, 20:34:13 »
Hi Mike,

OK, I resolved.  :)
I forgot connect  the standard AF cable to Radio RRC  PAD - jak and the radio Key input.
Thank you for help. You are very kinde.

Please tell me, how use the Com port for rotator and antenna tuner?

Regards,

73

Zsolt/yo6zs