Author Topic: Nexaproblem  (Read 4908 times)

SM4DXO

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 78
    • View Profile
    • Email
Nexaproblem
« on: 2013-09-17, 07:37:06 »
Hejsan!

Tycker Nexa-systemet är en bra lösning för att snabbt koppla in olika saker. Jag använder dessa till att slå på dator, radiostation, slutsteg (144MHz) och nätverkskamera. Det senaste jag har anslutit och slår på med en nexabrytare är en 1296-transverter. Allt har fungerat bra i några veckor, men nu krånglar brytaren som man slår på 1296-transvertern med. Den fungera med på/av om jag bara trycker på den, men problemet är att den går igång när jag slår på 144 MHz PA-t. Webswitchen indikerar inte att transvertern är i gång, men jag kan trycka på Nexan/OFF för att stänga den oöskade starten av transvertern. Sedan vet jag ju inte om jag samtidigt slår av 144 MHz PA-t. Jag måste på plats för att se hur det fungerar innan vintern.

Det verkar som transverterbrytaren känner av samma kod som Nexabrytaren för 144 MHz PA-t?! Vad är orsaken till minnesförändringen av koden? Jag har haft ett liknande problem tidigare med en brytare, som jag bytte ut mot en ny, som sedan fungerat OK. Alla Nexa är i mode Self learning, auto.

MVH!
Mats-Ingvar/4DXO

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1800
    • View Profile
    • Email
Re: Nexaproblem
« Reply #1 on: 2013-09-17, 08:14:27 »
Det har inte varit nått strömavbrott till Nexa-brytaren som då har satt den i "läroläge" samtidigt som t.ex WS:en har sänt koder?
Always include type of hard/software and version when asking for support.

SM4DXO

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 78
    • View Profile
    • Email
Re: Nexaproblem
« Reply #2 on: 2013-09-17, 15:46:07 »
Hej Jan!

Strömavbrott har jag också funderat på, men när Nexabrytaren går igång så är man nöjd. Vore väldigt otur om man skulle lyckas med att slå på en brytare samtidigt som ett strömavbrott slutar. Då borde alla brytare ha fått samma kod, men det är bara en som har fått samma kod som brytaren för PA-t.

Den nexabrytare jag tidigare hade problem med, resettade jag och programerade om, men den problemet kvarstod att den blev påverkad av någon annan brytare. Jag skall åka upp till stugan kanske inom närmaste veckorna och kolla upp. Kan ju vara problem med denna brytare också?? Bättre vara på plats och se vad som händer. Om det är bara denna brytare som krånglar provar jag att byta ut denna eller så tar jag brytaren för PA-t och använder till transvertern så får 144 MHz alltid gå med PA på.

Om det blir krångel med Nexa får man väl börja funder på reläer i stället. Synd att det bara är 5 st reläer i webswitchen! Nexabrytarna är ju fördelen att man slipper dra extra kablar.

MVH!
Mats-Ingvar/4DXO

SM5XJX

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
    • View Profile
    • Email
Re: Nexaproblem
« Reply #3 on: 2013-10-02, 19:29:40 »
Hej Mats-Ingvar
Jag hade samma problem, men då hade jag inte nollat nexapluggen utan den fått två koder programmerade. Nolla den igen o prova!.

Du har inte webswitchen på batteribackup? då kan den ju sända koder då det är strömlöst, sen programmeras alla om när strömmen kommer tillbaka. Men som sagt alla borde få nya koder då.

Det borde vara en knapp på nexa pluggarna så man slapp ofrivillig programmering!!

Kanske skulle finnas en färdig mjukvaru nollnings knapp i ws?? Kan man ju lätt programmera själv!

Fredrik SM5XJX

SM4DXO

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 78
    • View Profile
    • Email
Re: Nexaproblem
« Reply #4 on: 2013-10-02, 21:35:17 »
Hej Fredrik!

Tack för tipset. Ja jag har redan konstaterat det. Problemet var nog att jag hade en Nexabrytare i ett uttag som när jag startade radion så börjagde nog denna brytare att blinka och samtidigt kanske jag tryckte på en brytre för att slå på PA-t. Nu sitter samtliga brytare i uttag med spänning på hela tiden. Det man inte tänker på är att nollställa kanske för säkerhetsskull för flera eventuellt flera ofrivilliga inprogrameringar.

Webswitchen har jag bara ansluten till nätet utan back-up. Har inte märkt att någon annan brytare blivit påverkad. Har ett gammalt system för påslag av t ex värme i stugan som också skickar SMS i fall det är strömavbrott eller den skickar SMS när strömmen är tillbaka. Har inte fått något SMS senaste året vad jag kan minnas. Nu är denna utrustning bara som reserv och allt sköter jag med webswitchen. En utmärkt sweitch eller hur.

73!
Mats-Ingvar

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1800
    • View Profile
    • Email
Re: Nexaproblem
« Reply #5 on: 2013-10-03, 06:17:01 »
Vad gäller strömavbrott som drabbar WSen så är det så funtat att när den startar upp igen så väntar den typ 30 sek innan den börjar skicka ut Nexa-kommandona. Detta just för att undvika att det blir ofrivillig omprogrammering av Nexa-brytarna.
Always include type of hard/software and version when asking for support.

SM4DXO

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 78
    • View Profile
    • Email
Re: Nexaproblem
« Reply #6 on: 2013-10-03, 09:48:36 »
Ok Jan!

Det var ju bra att veta!

//Mats-Ingvar