Author Topic: RRC-1258 Mk1 bootar inte med COM-port ansluten  (Read 2558 times)

sm5acu

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 43
    • View Profile
RRC-1258 Mk1 bootar inte med COM-port ansluten
« on: 2010-09-06, 09:37:51 »
RRC 1258 Mk1
PID 0
Hardware 3
Software 0.0.2.15
Build May 21 2010 14:12:26
Serial number   1312

COM1 ansluten till ICOM CT-17 CI-V Interface converter (DB-25 RS-232)
Pin 2 till Pin 2
Pin 3 till Pin 3
Pin 5 till Pin 7
Inga andra anslutningar

RRC Serial settings
COM1 mode       Mode 2, ICOM CI-V
COM1 baudrate 19200
COM1 data bits  8
COM1 stop bits   1   
COM1 parity        Off
COM1 rts/cts       No
 
RRC-1258 bootar inte - fastnar med röda lysdioden på fronten tänd.

Om jag drar ur COM1-kabeln och recyclar spänningen, så bootar den OK, och om jag sedan ansluter COM1-kontakten och sätter igång radion med "Power"-knappen på panelen, så fungarar allt som det ska. HRD och panelen kan bägge styra radion OK.

Om jag har kabeln för matningsspänningen (12V) till CT-17 urdragen, så bootar RRC 1258 OK, och med matningsspänning till CT-17 igen kan panelen och HRD kan ansluta OK.
/Uno

sm5acu

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 43
    • View Profile
Re: RRC-1258 Mk1 bootar inte med COM-port ansluten
« Reply #1 on: 2010-09-06, 15:01:35 »
Tillägg:
I läget där RRC 1258 står låst med röda lampan tänd, så är spänningarna på:
COM1 pin 2:  -5,33 V
COM1 pin 3:  -8,57 V
COM1 pin 4:  -5,56 V  Denna pinne är inte ansluten
Övriga pins:   0 V

IC-706MkIIG är avstängd men den matas med samma +13,8 V som RRC.
CT-17 matas också med samma spänning.

Om jag drar ur DB-9-kontakten ur RRC 1258 så bootar den OK, och efter att jag sedan satt i kontakten igen så fungerar COM1-kommunikationen som den ska.

Likaså om jag i det låsta läget drar ur 13,8 V -matningen till CT-17, så bootar RRC 1258, och efter anslutning av 13,8 V till CT-17 så fungerar kommunikationen.

/Uno
<PS> Dödläget kan kringgås om jag matar CT-17 med +13,8V från IC-706MkIIG:s AUX-utgång. Den spänningen kommer först när radion slås på.
</PS>

sm5acu

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 43
    • View Profile
Re: RRC-1258 Mk1 bootar inte med COM-port ansluten
« Reply #2 on: 2010-09-06, 18:41:10 »
Jag bytte 1/8 tums telefonproppbestyckade kabeln mellan IC-706MkIIG och CT-17 från en stereo till en mono, och nu verkar det fungera!
Det behövs bara mono enligt schemana:
- I CT-17 är bara "sleeve" och "tip" [se t.ex. Wikipedia] anslutna
- I IC-706MkIIG Reference Manual står "2-conductor 3.5 (d) mm (1/8") / 8 Ohm".
Man kan därför tro, att det inte ska vara någon skillnad mellan att använda stereo och mono.
Jag har använt stereokabel i andra konfigurationer men inte råkat ut för något.

En anmärkningsvärd sak är, att strömförbrukningen för CT-17, alltså matad med 13,8V från en påslagen IC-706MkIIG är:

- Ansluten med CI-V till IC-706MkIIG och RS-232 till RRC-1258: -4 mA (minus 4 mA) trots backdioden 1N4002!!
- Ingen CI-V-anslutning till IC-706MkIIG, endast RRC 1258: c:a -2 mA (minus 2 mA) !!
- Ingen CI-V-anslutning och ingen RRC-1258:  18 mA

Jag har förbundit chassiena på
- 13,8 V kraftaggregatet Samlex SEC 1223,
- radion IC-706MkIIG,
- avstämningsenheten ATU-180,
- RRC 1258
med varandra med korta bitar 6 kvmm kopparwire via en jordad potentialutjämningsplåt.

Chassiet på CT-17 är inte kopplad med en 6 kvmm wire, men det finns ingen DC-spänning ens på mV-nivå mellan den och jordplåten.

SLUTSATS 1:  Man borde kanske ha optoisolering i kopplingen mellan IC-706MkIIG och RRC 1258.

SLUTSATS 2: Det är kanske bäst att tills detta (som beskrivs i SLUTSATS 1) fixats inte koppla ihop IC-706MkIIG CI-V-port och RRC 1258 COM1-port via CT-17.

OBS: Min RRC 1258 är alltså Mk 1

/Uno