Author Topic: Telegrafi problem  (Read 5185 times)

sm0xdo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Telegrafi problem
« on: 2015-08-13, 22:22:08 »
Jag har anslutit datorn till control RRC och radio RRC till TS2000 enligt manualen för att ha datorstyrd telegrafi. Den har haft fungerat länge bra. Men nu dök upp ett problem som jag tror är härled till control RRC. Jag har gjort följande undersökningar.

När jag kortsluter control RRC I/O pin 8 och 4 så hör jag telegrafi tonen från control RRC, radion styrs till sändningen men det varar bara ca. 0.5 sekunder. Beteendet liknar någonslags av timeout. Nycklingen repeteras inte om jag låter pinnar vara kortslutna.
Trodde det skulle ha någonting göra med control RRC keyer inställningar, men icke. Oavsett om jag väljer keyer enable eller disable är beteendet likadant.

Om jag på radio RRC sätter out2 mode till on/off och klickar på on knappen, börjar radio sända telegrafi utan någonslags av timeout. så jag antar radio sidan är ok.

Jag uppgraderade control RRC till senaste FW, men beteendet är likadant.

övriga inställningar:
control RRC
IN0 keyer

radio RRC
out2 mode keyer

Hittar ingen inställning vad skulle påverka.

Vad ska jag göra ?


Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1796
    • View Profile
    • Email
Re: Telegrafi problem
« Reply #1 on: 2015-08-14, 08:10:59 »
Uppstod problemet spontant utan att du har ändrat nått i konfigarna eller i nätverksgrejerna du använder?
Always include type of hard/software and version when asking for support.

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2475
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: Telegrafi problem
« Reply #2 on: 2015-08-14, 08:49:50 »
Om man använder straight key ingången som i det här fallet så är det mycket riktigt en timeout på ca 2 sek på utgången, den har alltid varit där. Den är satt som en säkerhet för att inte TX-skall kunna bli hängande om det blir avbrott på nätet

73 de micke

sm0xdo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Telegrafi problem
« Reply #3 on: 2015-08-14, 14:51:36 »
jodå, det har varit förändringar i mitt system på vägen, men jag kan inte konstatera något som har direkt göra med det här telegrafi problemet. Jag har laborerat med jitter-inställningar tidigare.

Ja, timeout är kanske närmare 2 sek.

Bekymret är nu att jag får inga "dash" ut i min utsändningen. Glömde skriva det i första inlägget.

Alltså när jag nycklar med datorn låter det fint i control RRC, men motstationer säger att det finns inga "dash", bara "dot" i signalen. Högsta hastigheten jag fått genom är 65 tecken/minut i 3G ansluten radio RRC. Ingen har direkt klagat på det här tidigare innan problemet uppstått. Jag har också mottagit min egen sändning någon gång tidigare för att mäta högsta möjliga hastigheten i nycklingen utan att ha konstaterat något liknande problem. Telegrafi har alltså fungerat ok.

Efter problemet började bytte jag till 4G ansluten radio RRC, men problemet kvarstå. Jag använder samma nycklingshastigheten.


« Last Edit: 2015-08-14, 15:01:25 by sm0xdo »

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2475
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: Telegrafi problem
« Reply #4 on: 2015-08-14, 15:19:46 »
Det vore nog bra om du kunde prova med enheterna på samma LAN. Idag kan du ju köra i winkeyer läge om du kör från ett loggprogram då skickas tecknen över som hela bokstäver, det kan vara bättre om förbindelsen är tveksam. Jitter inställningar har inget med detta att göra de påverkar bara ljudet

/micke

sm0xdo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Telegrafi problem
« Reply #5 on: 2015-08-14, 15:39:54 »
tack snabba svar. bra veta att jitter inställningar påverkar inte telegrafi överföringen.

testade i samma LAN i somras köra några NAC och ingen som klagade så länge jag hade kabelanslutning mellan router och control rrc. (bytte jag till wifi mellan control RRC och router så gick det ingen bra överhuvudtaget, men det tror jag berodde på distansen mellan router och control RRC).

har nu också anslutit control RRC med kabel till routern utan märka någon förbättring. att lyssna bandet låter fint, klipper inte alls.

kom på en sak som har hänt är att jag behövde byta alltele/inteno till comhem/netgear kombinationen.
men spontant känns det att problement har inte kommit direkt efter byte utan har kommit senare, kör ju regelbundet flera NAC. antar problemet kunde ha något med operatörsnät/routern att göra.

utan att studera manualen, kan jag använda i radio RRC änden samma setup utan förändringar om jag går över till winkey ?
« Last Edit: 2015-08-14, 15:45:30 by sm0xdo »

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2475
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: Telegrafi problem
« Reply #6 on: 2015-08-14, 15:50:58 »
Hej

du behöver inte ändra nått på radiosidan för att köra winkey

/micke

sm0xdo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Telegrafi problem
« Reply #7 on: 2015-08-19, 20:59:23 »
nu har jag gjort prov med winkey och jämfört med I/O styrd telegrafi. efter jag installera remoterig rs232 drivers för USB fick jag inte winkey kommunicera över usb när rrc1258 comextra var vald som winkey port och motsvarande usb-comfsck i control rrc var satt till winkey. misstänkte att en lantronix deviceinstaller rs232 driver blockerade det på något sätt. så jag avinstallerade deviceinstaller, då försvann den drivern. då lyckades jag med winkey, men...

resultatet blev att I/O nycklingen, som jag använt i datorns egen com1 port, lät hyffsat bra och med låg latens, inte alls bara "dots" jag fått rapporter. man märker också från radions front panel hur uteffekten är mer stadigt, så jag tror telegrafin sändes som förr.

då testade jag byta till rrc1258 comextra (com8). då lät det bara "dots" igen. kan dela ljudklippen om jag bara vet hur.

växlade också mellan I/O och winkey för att prova att det var inte tillfällighet. program jag använde för winkey var cwtype och n1mm.

förväntade mig resultatet var tvärtom med tanke på att om winkey mode skickar riktiga ascii-tecken över och radio RRC omvandlar de till telegrafi tecken.

jag gjorde provet på klubben för att höra hur det låter och samtidigt spela in. klubben har också en bra anslutning, up/down ca 20MB enligt mätningen samma gång.

så nu kvarstå höra rapporter från andra mottagare när jag sänder hemifrån.   

några fler tips få winkey fungera ? det låter trots allt säkrare kort vad gäller jitter etc.

73 de petri

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2475
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: Telegrafi problem
« Reply #8 on: 2015-08-19, 21:54:23 »
har du provat på LAN ? Jag har aldrig hört nån liknande beskrivning så jag undrar om det har med nått annat att göra

/micke

sm0xdo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Telegrafi problem
« Reply #9 on: 2015-08-20, 08:35:29 »
ska tillägga till tidigare att winkey lät fint i control RRC.
 
nej, jag har inte ännu provat i samma LAN. avståndet är långt att ta sig till remote stationen.

sm0xdo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Telegrafi problem
« Reply #10 on: 2015-08-25, 08:31:44 »
något mer i den här.

nu har jag också provat  hemifrån I/O-styrd telegrafi med datorns egen com1 port. enligt en motstation låter telegrafin bra och stort sätt som den låter i control RRC. jag kan alltså bara ringa skillnaden varför den tidigare fungerade skicka bara "dots" beror på bredbandsoperatörer eller något i routrarna. lantronix device installer drivers är jag lite tveksam eftersom medlyssning i control RRC lät fint även när felet fanns.   

på plats i samma LAN vid radion kvarstå att prova - men jag tror den ger inte så mycket nu.

vad gäller winkey så konfade jag mitt tredje program logger32 använda winkey i comextra portet. den har två inställningar; winkey och winkey2. först nämnda ville inte kommunicera med control RRC. den sist nämnda gjorde det men jag fick inte det riktigt att fungera.
vet någon vad är skillnaden mellan dessa ?
operativsystemet är hasta la Vista - det låter fint i control RRC när datorn nycklar så jag är tveksam om det finns något i USB drivers i min Vista.   

jag har inte hunnit prova om control RRC com1 eller com2 skulle fungera bättre när inställd i winkey mode.
« Last Edit: 2015-08-25, 08:38:29 by sm0xdo »

sm0xdo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Telegrafi problem
« Reply #11 on: 2015-08-28, 08:10:58 »
nu har jag provat sätta com1 till winkey mode i control RRC. com3 satt jag "inactive". resultatet blev detsamma, programmen cwtype och n1mm sänder endast "dots". logger32 har jag lyckats prata med control RRC, men jag har inte fått sändaren nyckla.

radio RRC pad är ansluten till paddle ingång och I/O till straight key ingången i min TS2000.

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2475
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: Telegrafi problem
« Reply #12 on: 2015-08-28, 08:16:18 »
Hej

RRC skall alltid endast vara ansluten till straight key ingången på radion, aldrig till paddle ingången.

RRC genererar inga paddle signaler ut.

/micke

sm0xdo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Telegrafi problem
« Reply #13 on: 2015-08-30, 22:28:00 »
nu ska bara radio RRC I/O-stiften vara ansluten till key ingången i radion enligt hur manualen anger. hör endast sidton från radion när control RRC side tone är satt 0 och både winkey nyckling och vanlig I/O nyckling i control RRC genererar endast ton i sändningen. 

tänkte om det är något med inställningar att göra. min control RRC inställning för out0 mode ser annorlunda ut än manualens. det ska vara I/O och Keyer istället Connect och Keyer. see bifogad bild. kanske har det inget med saken att göra, men kunde min control RRC ha fått något för sig ?

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2475
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: Telegrafi problem
« Reply #14 on: 2015-08-31, 08:39:32 »
Jag förstår nog inte vad du menar är ett problem ?, med en normal 3.5 mm stereo kabel ansluten från Radio-RRC till Radio så så brukar man ha out 2 satt till keyer. På kontrolsidan behöver man inte ha out satt alls bara keyern aktiverad

/micke