Author Topic: RRC1258 MK1 RS-232-fråga  (Read 3033 times)

sm6vtz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
RRC1258 MK1 RS-232-fråga
« on: 2015-11-07, 10:09:53 »
Hej!

Innehar första modellen av RRC1258. (den silvriga)
I nuläget styr jag en Spidrotor via RS-232-porten på framsidan av enheterna & det fungerar UFB.
Men jag vill även kunna styra riggen (TS-2000X) via samma enhet. (Ham radio deluxe eller liknande)
Är detta möjligt då enheterna även har en RS-232-port på baksidan?

Behöver jag ha 2st comportar på PC,n eller klarar jag mig i så fall med en?

Har läst manualen, men vill bena ut dessa frågor.

Mycket tacksam för hjälp & tips.

73, SM6VTZ/Christian

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2485
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: RRC1258 MK1 RS-232-fråga
« Reply #1 on: 2015-11-07, 17:35:00 »
Version 1 av RRC har bara 2 serieportar så använder du en för RC-2000 frontpanel och en för alfaspid så finns ingen mer att tillgå. den andra d-suben använder samma serieport som den RC-2000 använder, kontakterna är parallellkopplade.

Enklaste lösningen är att använda en webswitch 1216H med serieadapterkabel 1216S för att styra routern, då frigör du com1 för att styra radion från HRD

73 de micke

sm6vtz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: RRC1258 MK1 RS-232-fråga
« Reply #2 on: 2015-11-14, 11:56:02 »
Hej!

Tack för svar.

Jag har hittat en annan lösning, då jag har 2 RRC (2 riggar på siten) så kommer jag använda den andra till rotorstyrningen.
Men RS-232-kabeln mellan RRC på remotesiten till riggen (för HRD) ska den vara rak? Alltså inte kopplad som kabeln till SPID-boxen från RRC på remotesiten.
Här hemma från RRC (rotor) till PC.n är RS-232-kabeln rak & det borde väl även RS-232-kabeln vara som går från RRC till PC,n för HRD-styrningen?

Tacksam för svar.

73 de SM6VTZ/Christian

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2485
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: RRC1258 MK1 RS-232-fråga
« Reply #3 on: 2015-11-14, 12:00:01 »
Com1 och com2 är olika på Radio-RRCn eftersom den ena är hona och den andra hane. Till com1 går det aldrig att ansluta en rak kabel. till com2 går det oftast, i alla fall om grejen man ansluter är gjort för att kopplas till en PC.

/micke

sm6vtz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: RRC1258 MK1 RS-232-fråga
« Reply #4 on: 2015-11-14, 12:17:01 »
Hej!

Ok.
Jag har den första modellen av Remote rig & använder endast RS-232-porten på framsidan av RRC när jag styr SPID-boxen. (både på kontrollsidan & radiosidan)
Kabeln från RRC på kontrollsidan till PC,n ska vara rak, men är inte helt säker. (använder PSTRotator som programvara)

Det jag då undrar är om det ska fungera med en vanlig kabel från RRC på radiosidan till riggen & då även en likadan kabel på kontrollsidan?
Se länk: https://www.cableworld.se/rs232-kabel/rs232-kabel-9-pol-hone-hane-2-m.asp (det är hane på TS-2000 & hona på RRC)

73 de SM6VTZ/Christian
« Last Edit: 2015-11-14, 13:05:14 by sm6vtz »

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2485
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: RRC1258 MK1 RS-232-fråga
« Reply #5 on: 2015-11-14, 12:25:08 »
Det går ju inte att hålla på att gissa, man måste ju titta i respektive manual, och sen koppla RXD mot TXD och tvärtom

/micke

sm6vtz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: RRC1258 MK1 RS-232-fråga
« Reply #6 on: 2016-05-28, 23:13:51 »
Hej igen!

Jag har nu äntligen fått installerat TS-2000 & det fungerar UFB med RC-2000-fronten.
Men som jag beskrivet tidigare ovan vill jag även kunna styra riggen samtidigt med HamRadioDeluxe.

Så här jag gjort efter vad jag fått till mig:

OBS använder RRC MK1.

Baud 57600 & dom andra parametrarna identiska både i RRC & HRD. (båden radio-RRC & front-RRC)
På remote-QTH,et från RRC COM 1 (RS-232, den på framsidan) sitter en korsad kabel där stift 7 & 8 är byglade vid TS-2000.
Kabeln från RRC här hemma till PC,n är rak & även den är ansluten via COM 1 (RS-232) på framsidan.

När jag styr min SPID-rotor (via en annan RRC MK1) är kabeln mellan RRC till radio korsad, men stift 7 & 8 används ej, alltså bara stift 2, 3 & 5. (korsat)
Kabeln från RRC här hemma till PC (PST-rotor) är rak & det fungerar UFB. Även här ansluter jag på framsidan.

Vad är det jag missat? Varför kan jag ej få kontakt med radion via HRD? Självklart är radion igång via RRC.
Räcker det med en korsad kabel med stift 2, 3 & 5 för att kunna köra CAT? (mellan RRC till radio)
Ska det verkligen vara korsat 2, 3, 5, 7 & 8 med 7 & 8 byglat vid radion?
Jag har mätt & kollat över alla kablar & jag har testat flera raka kablar från RRC-front till PC men med negativt resultat.
Har även testat 2 olika PC med HRD då den ena har USB ---> RS-232, men det hjälper ej även om det fungerar med SPID & PST-rotor.

Mycket tacksam för hjälp!

73 de SM6VTZ/Christian
« Last Edit: 2016-05-29, 08:20:53 by sm6vtz »

sm6vtz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: RRC1258 MK1 RS-232-fråga
« Reply #7 on: 2016-05-29, 10:06:14 »
Hej!

När jag stängde av RTS/CTS i HRD fungerade det.
När man får felmeddelandet i HRD står det att man ska använda RTS/CTS.

Skönt att det fungerar i alla fall.

73 de SM6VTZ/Christian
« Last Edit: 2016-05-29, 10:31:01 by sm6vtz »