Author Topic: Dela Telia fiber  (Read 2815 times)

SM0UXX

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 99
    • View Profile
Dela Telia fiber
« on: 2016-03-27, 22:21:31 »
Mina föräldrar bor endast c:a 50 meter från mitt sommar-QTH där jag har min remoterig-setup. Nu har mina föräldrar dragit in Telias fiber-bredband till sitt hus, och jag tycker det känns onödigt att jag då kör på ADSL för dyra pengar. Tänker istället försöka koppla in mig på deras fiber och köra trådlös överföring med t.ex. ett par Ubiquiti Nanostation M5.
Frågan är bara om det kommer fungera? Min tidigare erfarenhet av "operatörsspecifika" routers och switchar är att de ställer till med problem så fort man ska göra något mer än att slösurfa in på Aftonbladet... Ska väl inte måla f*n på väggen innan jag försökt iofs.

Någon här som har erfarenhet av att köra Remoterig med setupen nedan?

1. Mediaomvandlare, och integrerat med mediaomvandlaren sitter en Inteno XG6846 switch. Denna har uttag för bredband, IP-telefoni samt IP-TV.
2. Därefter kommer "Telias" router, Technicolor tg799vac. I setupen går det inte att göra något "avancerat", inte port-forwarding osv. Dock kan man välja DMZ på routerns LAN4-uttag.

Kan det fungera att köra DMZ på routern, koppla in min trådlösa överföring och sedan köra min router med tillhörande Remoterig-utrustning? Eller bör jag istället hänga på ytterligare en switch innan mina föräldrars router?

Tacksam för erfarenheter, tankar och kommentarer!

Erik




sm6vtz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: Dela Telia fiber
« Reply #1 on: 2016-10-23, 10:41:00 »
Hej Erik & andra läsare!

Har du eller någon annan fått det att fungera?
Har funderingar själv på att göra som du, men att låta Telia brygga Technicolor tg799vac & sedan ansluta en bättre router på port 4.
På den nya routern tänkte jag då ansluta en Ubiquiti Nanostation M5 eller liknande för att få internet på remotesiten & då kunna köra med Remote rig.

Hur har du gjort? Har du hittat någon bra lösning?

73 de SM6VTZ/Christian

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2451
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: Dela Telia fiber
« Reply #2 on: 2016-10-23, 14:46:35 »
Jag har haft telia modemet bryggat hela tiden och anslutit en egen Router till port 4. Dels så är ju användar interfacet i såna franska burkar helt obegripligt, sen slipper man ju programmera om den varje gång åskan tar den. Att den skall bryggas verkar ligga kvar i deras system så att när man ansluter ett nytt standard modem så blir det omprogrammerat automatiskt efter en stund.

/micke

SM5DXU

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 130
    • View Profile
Re: Dela Telia fiber
« Reply #3 on: 2016-10-23, 15:24:30 »
Jag har haft telia modemet bryggat hela tiden och anslutit en egen Router till port 4. Dels så är ju användar interfacet i såna franska burkar helt obegripligt, sen slipper man ju programmera om den varje gång åskan tar den. Att den skall bryggas verkar ligga kvar i deras system så att när man ansluter ett nytt standard modem så blir det omprogrammerat automatiskt efter en stund.

/micke
Micke, har du bryggat modemet själv eller beställt det via Telia support?

/ Göstha

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2451
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: Dela Telia fiber
« Reply #4 on: 2016-10-23, 15:31:05 »
Tror inte det går att göra själv, det får man be Telia göra

/micke

SM5DXU

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 130
    • View Profile
Re: Dela Telia fiber
« Reply #5 on: 2016-10-23, 18:38:05 »
Jag kommer att försöka använda lösningen hos en kund, som behöver kunna kombinera publik ip-adress för extern remote desktop access till en Windows 2008 R2 server med bättre internt WiFi.

/ Göstha

SM0UXX

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 99
    • View Profile
Re: Dela Telia fiber
« Reply #6 on: 2016-11-05, 20:47:06 »
Jag har nu installerat länken bestående av 2st nanobeam M5. Upptäckte att det finns port forwarding i Telias router trots allt (som Micke skriver är inte gränssnittet helt lätt att förstå). Forwardingen funkar för alla webservrar - jag använder webswitch, RRC1258 samt RC1216H. Dock får jag SIP-fel när jag försöker start radion. DNS status säger OK.
Har testat diverse portar för SIP utan framgång. Har inte hunnit felsöka så mycket ännu. Men tips och idéer mottages tacksamt.

SM0UXX

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 99
    • View Profile
Re: Dela Telia fiber
« Reply #7 on: 2016-11-20, 13:09:15 »
Uppdaterar själv då det kanske kan vara till någon annans hjälp i framtiden.
Dock kan jag inte bjuda på någon bra lösning med Technicolor routern. Jag lyckades inte få det att fungera, och i brist på tid och tålamod bryggade jag sk*ten och satte min gamla Linksys WRT54 router efter istället (inget krav på högre hastighet så den får fungera).
Då fungerar allt, med undantaget att Telia verkar spärra port 80, så fick sätta en ny port för webservern i RRC-1258:n.

På det lilla jag hunnit testa känns anslutningen betydligt stabilare än via ADSL i alla fall.

73 de Erik