Author Topic: TS-590G Setup - New user questions  (Read 1259 times)

w3frg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
    • Email
TS-590G Setup - New user questions
« on: 2017-03-19, 19:47:51 »
I am interested in using the RemoteRig to help eliminate the latency experienced with the Kenwood KNS and other commercially available remote rig software programs that I have been using in the past.

Reading the info provided on the RemoteRig web site, it appears I can go one, or both, of two ways.

1. Using the RRC-1274B Micro at the Client and with the RRC-1258MKII at the Server.
2. Using an RRC-1258MKII at both the Client and Server.

I am planning on using my TS-590G with the Kenwood ARCP-590G Rig Control Software Pgm via a Laptop at the Client end.
The Server will have a wireless remote 4 port RF switch; KMTronics 433 Mhz.
There will also be a linear amp, which has a LAN interface.
No rotor is used, only wire antennas.
The router at the Server end is a FIOS Gateway G1100.
The Client router could be anything, a real TBD, depending on available ISP providers in the locals visited.

I recently heard a station running RemoteRig which has really peaked my interest.
There was no hint that this station was operating remote; That's my end goal.

Suggestions, setups and overall info welcome.

Tom W3FRG

dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2037
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: TS-590G Setup - New user questions
« Reply #1 on: 2017-03-20, 01:32:48 »
Hi Tom,

The solution using the RRC Micro dongle would work fine for you, since you will be using a software
front-end. The second RRC is perfect for a hardware panel control, such as the TS-480, etc. Of
course you can use that instead and can take advantage of the built-in serial port server for your
linear. Otherwise, you can always buy a stand-alone serial port server instead, especially if you decide
to install a second serial device, such as a rotor.

73,
Mitch DJ0QN / K7DX

w3frg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
    • Email
Re: TS-590G Setup - New user questions
« Reply #2 on: 2017-03-20, 11:15:19 »
Mitch,

Excellent points all.
I actually forgot about using the Linear when using the Micro Dongle.
Looks like two boxes is the best solution.

Regards,

Tom W3FRG

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2569
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: TS-590G Setup - New user questions
« Reply #3 on: 2017-03-20, 12:30:24 »
For daily use from a fixed location I always recommend two boxes as there are limitations using the RRC-Micro.

73 de mike

w3frg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
    • Email
Re: TS-590G Setup - New user questions
« Reply #4 on: 2017-03-20, 12:38:21 »
Mike,

Good point.
Two boxes looks like the way to go.
The boxes look identical, are they?
Just different jumpers inside to select position, Server/Client?

Tnx  Tom

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2569
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: TS-590G Setup - New user questions
« Reply #5 on: 2017-03-20, 12:46:25 »
No they are not identical, they are sold as a set with a control-RRC and a Radio-RRC.
They are also available as separate parts.

73 de mike

w3frg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
    • Email
Re: TS-590G Setup - New user questions
« Reply #6 on: 2017-03-20, 13:25:02 »
Hi Mike,

Looking at the available pictures, one would never know they were different.

Good to know.

Tom W3FRG

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2569
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: TS-590G Setup - New user questions
« Reply #7 on: 2017-03-20, 13:27:31 »
The Control-RRC has the CW-speed pot which the radio-RRC do not have.

/mike

w3frg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
    • Email
Re: TS-590G Setup - New user questions
« Reply #8 on: 2017-03-20, 16:51:50 »
Mike,

If older 1258 units were to be picked up as used, can they be upgraded using currently available Firmware?
What is the history for previous versions and upgrades?

Tom  W3FRG

dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2037
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: TS-590G Setup - New user questions
« Reply #9 on: 2017-03-21, 01:47:18 »
Mike is asleep, so I can answer YES. There was an old version 1 of the boxes that can't be
updated, but very few of those was sold and they are rare on the market. All the black ones are
fine.

73,
Mitch DJ0QN / K7DX