Author Topic: QRM från fjärrstyrning?  (Read 474 times)

SM5DXU

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 129
    • View Profile
QRM från fjärrstyrning?
« on: 2017-06-23, 19:56:13 »
Hej!

Jag använder standard utrustning från remoterig för att styra min radio och HAM-M rotor. Det har fungerat alldeles utmärkt sedan snart 5 år med ett besvärande undantag. Det uppträder alltid en "fladdrande" störsignal som kommer in i radion med styrka S5 (på 80 m), återkommer med 170 kHz mellanrum på alla amatörband och sakta driver i frekvens.

Nu sitter jag vid radion med fjärrstyrningen inkopplad och lyssnar på 80 m-bandet. Störsignalen flyttar sig en aning fram och åter i frekvens (ca 1 kHz) i takt med att den gröna lysdioden på RC1216L tänds och slocknar.

1. Jag drar ur nätsladden till rotorn och bryter så matningen till routern, därefter till Radio RRC-n, webswitchen, autotunern och antennswitchen AS-1289 i tur och ordning. Störsignalen finns kvar. Den bara flyttar sig en bit i frekvens.

2. Jag bryter slutligen matningen till rotorkontrollkortet RC1216L. Nu är störsignalen borta - putz weg!

Varför är det på detta viset och hur blir jag av med problemet?

Manöverkabeln och lägesgivarkabeln mellan rotorstyrenheten och RC1216L är oskärmade, liksom 12 V matningen från riggens nätagg tiill RC1216L.

Hälsningar / Göstha, SM5DXU
« Last Edit: 2017-06-23, 20:37:20 by SM5DXU »

SM5DXU

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 129
    • View Profile
Re: QRM från fjärrstyrning?
« Reply #1 on: 2017-07-30, 13:27:53 »
Nu har jag tagit reda på vad som genererar störningarna. De kommer från Pot (A/D) input på RCU 1216L och beror kanske på den samplande A/D-omvandlaren. :(

När kabeln från rotorstyrenheten kopplas bort från Pot (A/D) input på RCU 1216L försvinner nämligen radiostörningen helt och hållet. Om jag sedan sätter en skruvmejsel på någon av ingångarna (+ eller -) återkommer störningen med full styrka, trots att kabeln är urkopplad.

Finns det en uppdatering till RCU 1216L eller tror ni att det hjälper med en skärmad kabel mellan rotorstyrenheten och Pot (A/D) input på RCU 1216L? För egen del tvivlar jag på att det hjälper med skärmning, eftersom den gamla rotorstyrenheten är oskärmad. Snarare behövs det ett filter på kortet innanför kontakten för Pot (A/D) input.

Hälsningar / Göstha, SM5DXU
« Last Edit: 2017-07-30, 20:21:17 by SM5DXU »

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2387
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: QRM från fjärrstyrning?
« Reply #2 on: 2017-08-28, 08:28:58 »
Om inte installationen av RCU-1216L är sån att man har jordat ihop A/D ingångens jord med matningsspänningens jord så kan DC/DC omvandlaren på kortet skicka ut störningar via A/D ingångens jordledning. Har man problem med detta kan det enkelt förhindras genom att man monterar en liten kondensator mellan de två jordplanen enligt bilden. Vi monterar 1n/2kV, men den behöver ju inte tåla så hög spänning i de flesta fall.

/micke