Author Topic: RRC-1258MkIIs Feedback Problems  (Read 247 times)

Mitch

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
    • Email
RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« on: 2018-01-31, 22:41:14 »
Hello there.

Can anyone help me out, i am having problems when i key the Microphone on Kenwood 480 Sat, i have been told there is feedback from my audio with the RRC-1258MkIIs boxes.

The radio works fine without Remoterig so not sure if it could be the way the jumpers and red cables are configured in both boxes. Could anyone tell me is there i link that i can look at the way control and radio should be installed inside.

Regards,
Gary

dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1676
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #1 on: 2018-01-31, 22:43:15 »
Gary,

Make sure that the radio and the RRC are using separate power supplies. Try reducing power to see
if this solves your problem and verifies that it is an RF problem. Make sure that your monitor is turned
completely off.

73,
Mitch DJ0QN / K7DX

Mitch

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #2 on: 2018-01-31, 23:01:56 »
Hi Mitch,

Thank you for fast reply, yes i have tried this out several times with same problem here. Have removed the 5 red cables from each box and placed back to see if maybe would fix.

Looking in the Users manual to see if maybe the jumpers are located in the wrong place and causing my problem. Will keep looking to see if maybe i have them located wrong here.

Kind Regards,
Gary

Mitch

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #3 on: 2018-02-01, 19:02:07 »
Hi Mitch,

Regarding making sure that my monitor is turned completely off the problem is when i key up the microphone and don't speak it like sending out a signal showing the TX power signal. Also shows up feedback on, alc & proc on usb mode.

Been told that my audio is bad on each Mod but is fine when i remove radio and work from my car. This is the reason for looking for information how the Jumper's should be installed and 5 red cables from each box to try fix error here.

73s
Gary

dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1676
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #4 on: 2018-02-02, 00:38:01 »
Hi Gary,

Well, to be quite honest, there is nothing more that anyone can tell you beyond following the instructions
in the manual and what I told you. If you follow the instructions and wire things correctly, it will work just fine.

If there are RFI problems, that is a different story, but I assume from your answer that this is not the issue.

73,
Mitch DJ0QN / K7DX

Mitch

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #5 on: 2018-02-02, 03:55:30 »
Hi Mitch,

Yes i have followed the instructions a few times now in the manual and still seem to be getting problems with feedback as i TX the Microphone.

Not sure if maybe it would be possible to send back both boxes back to Microbit for them to look at any repairs needed to solve problems i have.

Regards,

73s Gary

dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1676
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #6 on: 2018-02-02, 06:09:45 »
Gary,

You never answered my mails where I asked if you tested this for RFI. That is a very different kind of problem.

You are welcome to contact Mike at Microbit about returning your RRC's. I personally can hardly believe that
anything can be defective that can cause this, but that is up to you and him. Good luck!

73,
Mitch DJ0QN / K7DX

La1zm

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
    • View Profile
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #7 on: 2018-02-02, 08:44:09 »
Hi Gary,
I just wanted to mention a problem I had when I started up with rrc for more than two years ago. I was using a long eth-cable from the  rrc to the router, and the long cable caused a lot of trouble with rfi. Since then, after replacing the long cable, I have had no trouble with the Remoterig equipment, running Kw Ts-480sat and Icom ic-706.

73 de
Alf, la1zm

Mitch

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #8 on: 2018-02-02, 10:32:22 »
Hi Alf,

I have tried cable about 3 feet and also very long cable that runs from my Router to spare room where i have radio  located with same problem.  Also have tried wireless WiFi WNCE2001 Netgear also same problem.

Have tried hand Mic, Desk Mic and my EQplus also and still shows Rf. Radio works fine with original Mic in car and also when i just use out side antenna. I have also checked SWR and is ok this side Alf.

73s Gary

Mitch

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #9 on: 2018-02-03, 02:35:48 »
Hi Mitch,

After looking more into information regarding RFI in the Users manual I have noticed that Kenwood have changed the layout of the Mic connector during two different configurations.

Shown in the manual the newer radios are using type 1 and the older kenwood 480 Sat here is work with config type 2, after changing over to the old config it seems to have solved RFI using hand Mic and EQplus system.

Would like to thank you for kind support.

73,
Gary

dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1676
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #10 on: 2018-02-03, 05:11:56 »
Hi Gary,

Glad you got it working by reading the manual. That type of TS-480 is very rare.

73,
Mitch DJ0QN / K7DX

Mitch

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
    • Email
Re: RRC-1258MkIIs Feedback Problems
« Reply #11 on: 2018-02-03, 05:47:12 »
Thanks Mitch,

both RRC boxes where used before with my other Kenwood 480HX and forgot all about reading the post regarding the update kenwood done with the newest version of 480 Mic and this would cause problems.

Again many thanks Mitch

73
Gary