Author Topic: RC 1216 with Expert 1.3 non connecting  (Read 407 times)

w2hdi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 16
    • View Profile
RC 1216 with Expert 1.3 non connecting
« on: 2020-04-26, 16:40:47 »
I just installed a new RC1216H for the purpose of remote control of my Expert 1.3 amp.  I had purchased the cable from Expert when I bought the amp a few years ago.
Installation of the RC1216 seems to be working, and I'm showing the screen for the amp, with a flashing green light.  But I have no response when I connect the cable to the amp.  I've re-read instructions for both the amp com port and the RC 1216.  Can't figure out what I'm doing incorrectly.  Wondering if I have a bad cable.

dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2151
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: RC 1216 with Expert 1.3 non connecting
« Reply #1 on: 2020-04-26, 17:45:43 »
Check to make sure that the serial end of the cable is using pins 7&8 instead of 2&3, which are the
standard pins. The Expert uses 7&8 for CAT, because 2&3 are reserved for a SteppIR controller.

73,
Mitch DJ0QN / K7DX

w2hdi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: RC 1216 with Expert 1.3 non connecting
« Reply #2 on: 2020-04-28, 16:54:18 »
Is the "serial" end the male end, as in the manual.  I'm seeing Female(2,3,5) and Male (5,7,8)
Thanks

dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2151
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: RC 1216 with Expert 1.3 non connecting
« Reply #3 on: 2020-04-28, 19:09:00 »
That is correct.

My only guess is the baud rates don't match, otherwise Mike or someone may have a better idea.

73,
Mitch DJ0QN / K7DX

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2644
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: RC 1216 with Expert 1.3 non connecting
« Reply #4 on: 2020-04-28, 21:26:46 »
Hi first question when people having trouble with Expert is. Have you disconnected the USB-cable from the PA ? When connected it disables the serial port
I don't know anything about the cable from Expert. Check it against our manual, you also need the start signal connected via SW1.

http://www.remoterig.com/downloads/Ba-RC1216H-A15_v4.59.pdf

73 de mike



w2hdi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: RC 1216 with Expert 1.3 not connecting
« Reply #5 on: 2020-04-29, 15:27:01 »
 :-*  Mike, that was it!  Disconnected the USB cable from the amp and it works.  Wow, the little things.....
Thanks.