Author Topic: Digitala ingångar via NEXA sändare  (Read 6705 times)

Örjan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Digitala ingångar via NEXA sändare
« on: 2012-12-19, 13:39:50 »
Undrar om det skulle vara möjligt att utveckla mjukvarumässiga digitala ingångar som kan styras av NEXA-sändare, och som fungerar på samma sätt som de fysiska digitala ingångarna i ACP-programmeringen? Vad jag förstår så kan Webswitchen idag ta emot koder från NEXA-sändare, så det borde vara en programmeringssak.

Det skulle ge möjlighet till trådlösa indikeringar och larm samt att om all styrning sker via webswitchen vet man alltid NEXA-mottagarens läge (det vet man inte om mottagaren ibland styrs via en NEXA-sändare direkt)

//Örjan

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1798
    • View Profile
    • Email
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #1 on: 2012-12-19, 14:17:55 »
Nog har den tanken funnits i våra "skallar" rätt länge nu, så ja, det är en god tanke och något som kommer att grunnas över i kommande versioner  :)
Always include type of hard/software and version when asking for support.

SM0VXI

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #2 on: 2013-08-18, 23:03:34 »
Jag vill bumpa denna tråd, denna funktionalitet är precis vad jag behöver!

Örjan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #3 on: 2013-09-26, 22:08:20 »
Kul att det är någon fler som efterlyser funktionen. Bl a skulle jag kunna få ett mail-larm när garageporten inte har stängt (via nexa magnetkontaktsändare).

En annan fråga. Vad har hänt när minnet tagit slut. Har fått nedanstående meddelande och switchen har startat om.

Saved error message:
Ran out of memory! Only 2501 bytes free, restarting!
Clear messages

System time: 2013-09-26 22:01:53 Thursday(4) yearday=269 DST=Active

Är det något som "äter" minne? Jag har inte gjort några ändringar på länge.


Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1798
    • View Profile
    • Email
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #4 on: 2013-09-27, 06:36:54 »
När minnet blir slut brukar det oftast betyda att något med nätverksanslutningen antingen krånglar och/eller är överbelastat/trögt. Det skulle t.ex kunna inträffa om man surfade till den från flera platser samtidigt eller om nätverksförbindelsen är dålig. Under sådana förutsättningar så kan det minne som reserveras för nätverkskommunikationen öka så pass att den koll som du nämner slår till. Anledningen är den att om det blir alltför lite minne ledigt så kan man tappa kontakten med den och om man då startar om WS med flit så får man, iaf tillfälligt, lös mer minne. Ta och håll koll på om det återkommer eller om det var en engångsföreteelse.
« Last Edit: 2013-09-27, 06:38:56 by Jan (Microbit) »
Always include type of hard/software and version when asking for support.

Robert

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #5 on: 2013-09-27, 08:35:53 »
Vore kanon om Webswitch kunde ta emot NEXA via de digitala ingångarna!

Väldigt användbart att få larmer om tex när förrådsdörren öppnas på natten, osv...

Örjan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #6 on: 2013-11-22, 22:17:43 »
Hej!
Om jag fattat det rätt så är det en ny version 4 HOME edition på gång. Nyfiken på om det kommer det att finnas möjlighet till mjukvarumässiga "digitala ingångar" som kan styras av Nexa-sändare? Du svarade tidigare att ni i alla fall haft funderingar på det i kommande versioner.

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1798
    • View Profile
    • Email
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #7 on: 2013-11-23, 07:29:03 »
Tiden går ser man! Snart ett år sedan jag skrev att vi haft detta "i våra tankar"...! Det är fortfarande en idé väl värd att försöka få med i något skede, dock inte säkert att det kommer med i första 4-versionen då det redan är ganska mycket som är på gång i den.

Det finns också en sak man bör vara medveten om då det gäller "Nexa-koder" och då i synnerhet mottagning av dem. Nämligen att det är ganska störkänsligt och väldigt beroende av hur mycket annat som sänder på frekvensen som används. Att då t.ex använda en sån funktion till larm vore kanske inte så säkert som man skulle önska.

Hemma har jag en "drös" med Nexa-mottagare till belysning och även till att slå på/av en dator. De mottagare som ligger precis inom maximal räckvidd har jag flera ggr sett misstolka koder avsedda för andra brytare och därmed slagit av/på fast de inte skulle det. Det problemet skulle även kunna gälla WSen när den ska ta emot koder. Det är ju inte för inte som både Nexa-fjärrisar och WS skickar styrkoderna 6 ggr efter varann. Dessutom så är ju ACP gjort så att det i normalläget periodiskt skickar ut aktuellt läge för att ytterligare säkerställa att brytaren är i rätt läge.
Always include type of hard/software and version when asking for support.

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1798
    • View Profile
    • Email
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #8 on: 2013-11-23, 07:30:52 »
Och en sak till. Om man har många ACP-program som är inställda på att periodiskt skicka Nexa-styrningar så begränsar det tiden som WS kan lyssna på Nexa-koder också.
Always include type of hard/software and version when asking for support.

Örjan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #9 on: 2013-11-24, 20:23:01 »
Tack för ett uttömmande svar, och man kanske inte ska lägga huslarmet på ett sådant system.....
Det skulle dock gå att bygga med återkoppling om WS skickar signal (tex var 5:e minut) till en mottagare som i sin tur aktiverar en Nexasändare som skickar tillbaka en signal om tex en gränslägesbrytare är aktiv (i annat fall ingen retursignal).
En annan fundering: Det finns inga produkter till 1-wiresystemet som kan ge indikering on/off? Skulle öka antalet digitala ingångar med minimal kabeldragning.

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1798
    • View Profile
    • Email
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #10 on: 2013-11-25, 08:37:31 »
Finns tydligen en sådan här krets:

http://www.maximintegrated.com/datasheet/index.mvp/id/3818

för programmerbar I/O.
Always include type of hard/software and version when asking for support.

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1798
    • View Profile
    • Email
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #11 on: 2013-12-06, 11:37:03 »
Stöd för bl.a denna är planerat om det går som vi vill  8)

https://www.m.nu/d2c-2-io-med-skruvterminaler-p-254.html
Always include type of hard/software and version when asking for support.

Örjan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #12 on: 2013-12-07, 23:24:22 »
Det låter bra! Skulle ge flexiblare system.

Örjan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #13 on: 2014-04-03, 22:33:20 »
Tycker att den nya versionen var ett riktigt lyft, med framförallt återkopplingen av nexakoden samt 1-wirefunktionerna.
Önskar att statusen (on/off) på nexareläerna skulle kunna användas i rullgardins-menyerna under "Digital Input" i APC-programmeringen samt under "source" i "Monoitoring Settings" (då är det nästan fulländat :))

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1798
    • View Profile
    • Email
Re: Digitala ingångar via NEXA sändare
« Reply #14 on: 2014-04-04, 08:33:47 »
Finemang!

Har adderat dina förslag till "vore-nått-att-lägga-till-om-möjligt"-listan  8)
Always include type of hard/software and version when asking for support.