Author Topic: 1 wire ej parasit matat  (Read 5681 times)

SM5XJX

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
    • Email
1 wire ej parasit matat
« on: 2015-07-09, 11:05:37 »
Hej

Kan man utnyttja USB porten i switchen för att få 5VDC till icke parasitmatning eller är det en dålig ide?

Om man använder separat matning hur ska 1 wire nätet se ut då för att man inte ska störa kommunikationen med WS?
« Last Edit: 2015-07-09, 13:52:36 by SM5XJX »

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2449
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #1 on: 2015-07-10, 09:15:07 »
Det är ingen bra ide eftersom WS är en USB-device så finns ingen 5V ut på den kontakten. Det är USB-hosts som har 5V som man använder till allt möjligt. Har inte sett nån anledning att använda separat matning till sensorn och har inte studerat hur det skall göras, man får nog konsultera Tempsensorns datablad i så fall

/micke

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1796
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #2 on: 2015-07-12, 09:21:00 »
Kan möjligen vara till nytta om man har långa kablar och/eller många 1-wire-enheter. Tror en växthusägare har separatmatning på sina Webswitchar av de skälen.
Always include type of hard/software and version when asking for support.

SM5XJX

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #3 on: 2015-07-12, 22:06:54 »
Mycket riktigt.
Jag har köpt några utgångar O1C.
Jag ser dem i programmet och kan aktivera dem. Dock händer inget med dem, dess interna LED tänds inte alls. Då tänkte jag att strömmen på bussen kanske inte räckte. Jag har bara  ca 3 enheter per slinga. Jag vill få dessa utgångar atttända en 5 mm LED
Så det är inga relä som tar strömmen.
Är jag fel ute om jag tror att de inte orkar aktiveras i brist på ström?


Fredrik

Skickat från min GT-I9195 via Tapatalk


Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1796
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #4 on: 2015-07-13, 08:14:36 »
Hmm... Verkar lite märkligt tillika. Kan du inte ens få en att tändas om de andra två är bortmonterade?
Always include type of hard/software and version when asking for support.

SM5XJX

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #5 on: 2015-07-18, 10:23:02 »
Hej

Nu har jag testat med bara ett utgångskort på hela webswitchen, LED på O1C tänds ej dock indikerar programmet att den är ON. Märkligt.

Fredrik

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1796
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #6 on: 2015-07-19, 09:12:56 »
Märkligt är bara förnamnet om WSen hittar utgångskortet när du skannar efter det men ändå inte går att styra! Har heller inte för mig att dioden är beroende av vad som kopplas till utgången på kortet. Hmmm...!
Always include type of hard/software and version when asking for support.

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1796
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #7 on: 2015-07-21, 10:24:13 »
Var en sväng på jobbet och testade O1C-kortet som vi har här och det funkar ok, dvs lysdioden på det tänds och släcks enligt manövrering från WSen. Kortet har då separat 5-voltsmatning, har du också det?
Always include type of hard/software and version when asking for support.

SM5XJX

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #8 on: 2015-07-21, 20:09:49 »
Var en sväng på jobbet och testade O1C-kortet som vi har här och det funkar ok, dvs lysdioden på det tänds och släcks enligt manövrering från WSen. Kortet har då separat 5-voltsmatning, har du också det?
Hej
Nej det är från bussen.

Kanske är felkopplat men det var därför jag vände mig hit.

Fredrik

Skickat från min GT-I9195 via Tapatalk


Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1796
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #9 on: 2015-07-22, 07:27:04 »
Ok. Kan tänkas vara så att ett sådant kort inte funkar utan separat 5-volts-matning. Parasitmatningen kan ju inte ge särskilt mycket "kräm" och heller inte hela tiden och då O1C-kortet har bl.a en lysdiod som kräver en del ström så kanske det inte räcker till mer än att det går att skanna och kommunicera med 1-wire-kretsen på kortet.
Always include type of hard/software and version when asking for support.

SM5XJX

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #10 on: 2015-07-22, 07:30:25 »
Precis, min fråga.
Hur ska matningen se ut ?
Kanske det går att rita in på er fina webbplats?

Hälsningar Fredrik

Skickat från min GT-I9195 via Tapatalk


Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1796
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #11 on: 2015-07-22, 19:41:12 »
Oj, fattade aldrig att det var oklart hur en separat 5-volts-matning ska kopplas. Det är ju bara att koppla in 5 volt från lämplig strömkälla till kortet istället för att bygla 5-volts-anslutningen. Kan tyvärr inte fixa nån ritning då jag är bortrest på semester.
Always include type of hard/software and version when asking for support.

Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1796
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #12 on: 2015-08-11, 10:58:55 »
Fick du nån ordning på detta?
Always include type of hard/software and version when asking for support.

SM5XJX

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #13 on: 2015-08-11, 18:49:56 »
Hej

Nej jag har inte haft tid under sommaren
Men om vi antar att man tar bort bygeln mellan GND och +5 V.
DQ och GND går till ws ..
+5V till separat strömkälla?
Minus till GND?  ? ? ? ?
Det finns två GND på kortet...

Skickat från min GT-I9195 via Tapatalk


Jan (Microbit)

  • Software Developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1796
    • View Profile
    • Email
Re: 1 wire ej parasit matat
« Reply #14 on: 2015-08-12, 09:38:37 »
Hej

Nej jag har inte haft tid under sommaren
Men om vi antar att man tar bort bygeln mellan GND och +5 V.
DQ och GND går till ws ..
+5V till separat strömkälla?
Minus till GND?  ? ? ? ?
Det finns två GND på kortet...

Skickat från min GT-I9195 via Tapatalk
Ja, +5V till separat strömkälla, liksom minus från strömkällan till GND på kortet (och vidare till GND på WSen förstås)

På kortet används ju bara den GND som är bredvid DQ och +5V till 1-wire-delen. Den andra används till utgången.
Always include type of hard/software and version when asking for support.