Author Topic: No audio at right ear  (Read 152 times)

ND1Y

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
    • Email
No audio at right ear
« on: 2019-06-10, 06:22:57 »
Hi folks,

I have been using K3-Twind remote rig setup for the past two years and they are working properly. A week ago, I pulled out all the cables at control site (K3-0 mini(#8192) and RRC1258) for moving and put them back as they were before. Since then I have lost audio at right ear.

Here are the current setting

Control site
Serial number 6962
Version 7
HW 8
Software 2.95
Audio quality 8-Linear 16 bits 16kHz
Audio left/right ch swap No

Remote site
Serial number 7018
Version 7
HW 8
Software 2.95
Audio quality 8-Linear 16 bits 16kHz
Audio dual-rx Yes

Internet Connection
Control site  Ping 3msec Down 260M Up300M
Remote site Ping 11msec Down 200M Up 200M

Pressing sub button of K3 gives main and sub receiver audio together at left ear, still no audio at right ear. The problem persists with audio codec changed at both ends.  I think no mechanical failure of K3-0 Mini, RRC 1256 or the headphone connected to K3-0 Mini since changing Audio left/right ch swap to Yes gives audio at right ear with no audio at left ear.

Any suggestions/hinds/information to solve the issue would be greatly appreciated.

73!

Sam JL1CNY/ND1Y


dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2038
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: No audio at right ear
« Reply #1 on: 2019-06-10, 07:15:14 »
Hi Sam,

It is extremely unlikely that the problem is caused by the RRC. You said that you took the cabling
off and redid them, so I suspect that there is a broken audio cable, possibly between the RRC
and the K3/0 mini. The mini uses the "octopus" cable, so it would be difficult to plus into a wrong
connector somewhere, which causes a lot of problems with other rigs.

I would use an ohmmeter and make sure that the audio cable is working. There is no other explanation
beyond a wrong K3 setting, but you already checked that.

73,
Mitch DJ0QN / K7DX

ND1Y

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
    • Email
Re: No audio at right ear
« Reply #2 on: 2019-06-10, 15:30:05 »
Hi Mitch,

Very glad you are still in the forum.

I am sure that the physical connection between RRC and K3-0 Mini is OK because I can hear CW side tone at both ear.

I went through config menu of K3 manual again and again to find out items associated to audio output. SPKRS is the one that cause the problem. The audio at right ear resumed when I changed SPKRS from 1 to 2. The K3 manual says "Set to 2 if using two external speakers. I am not sure why SPKRS should be set to 2. Anyhow the issue solved!

Thank you very much again for your swift response.

I came back to Japan two years ago and have been active as JL1CNY.

Sam JL1CNY/ND1Y

dj0qn

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2038
    • View Profile
    • DJ0QN / K7DX
    • Email
Re: No audio at right ear
« Reply #3 on: 2019-06-10, 15:50:12 »
Hi Sam,

Glad to hear that you found the problem and it was indeed a K3 setting.

I retired back to the U.S. a couple of years ago after about 40 years away, but we go to Germany during the summer.

Good luck back in Japan!

73,
Mitch DJ0QN / K7DX