Author Topic: No Tx Audio  (Read 1064 times)

f1tmy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
No Tx Audio
« on: 2023-11-11, 18:47:21 »
Hello,

I made a remote installation for my FT857D with version 7 board.

All is ok (remote head, receiving audio, ptt), but no ... tx audio.

Does anyone have an idea of what could be wrong?

73 jean philippe

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2998
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: No Tx Audio
« Reply #1 on: 2023-11-11, 20:24:28 »
 HI

What kind of mic do you use ? It must be standard  simple MH-31. The MH59 need 5V power which Remoterig do not supply.

If you already have the MH-31 check the red wires and the codec gain settings

73 de mike

f1tmy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: No Tx Audio
« Reply #2 on: 2023-11-11, 21:11:37 »
Hello Mike,

Thanks for your fast answer.

I'm using an over Mic (AV908) witch i have tested before leaving the remote site (on the ft857).

Codec and strips seems ok (on the 2 site). I will ask a friend to change some of them on the remote site.

Program mode   
15 - Yaesu FT-857/8900
Sip password   

Audio quality   
8 - Linear 16 bits 16 kHz
Audio dual-rx   
No
Codec out gain   
255
Codec inp gain   
0
Codec inp HPF Hz   
163
Codec inp attenuation   
No
COM0 baudrate   
64000
COM0 data bits   
8
COM0 stop bits   
1
COM0 parity   
0 - Off
COM0 Program mode 3 char timeout   
2

73 jean philippe

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2998
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: No Tx Audio
« Reply #3 on: 2023-11-11, 21:28:49 »
If a mic works connected direct to the FT-857 doesnt mean that it works with the Remoterig as with the MH-59 as the Remoterig doesn't have any 5V out

73 de mike

f1tmy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: No Tx Audio
« Reply #4 on: 2023-11-11, 21:35:38 »
AV908 take a 8V (but i think it's for the up down button)

On witch pin goes the 8v from RRC please? -- I found the pin, but still no audio - I will ask a friend to verify if there is no problem with the red wire
« Last Edit: 2023-11-11, 22:47:02 by f1tmy »

sm2o

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2998
    • View Profile
    • sm2oan
    • Email
Re: No Tx Audio
« Reply #5 on: 2023-11-12, 10:24:14 »
Hi
8V is available at the second pin from right at the strapping socket when the connection is up. Check with an volt meter. So you can put a wire from there to the correct RJ45  pin. I looked for a schematic to the mic but did not find any, just a instruction where  the Yaesu connector shown is wrong. So if you use a cable with that pinning it will not work. You will make a new cable or change the positions of the red wires in the Control-RRC

UP and DWN button will not work

73 de mike

f1tmy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: No Tx Audio
« Reply #6 on: 2023-11-12, 13:52:42 »
Yes it's ok, i found the 8v last night (looking for over radio wiring).

Connection between this mic and the RCC are ok (i found a manual and the wiring diagram, i just had a red pin to modify).

I think the problem is on the remote site ... so i will have to wait some weeks (i'm in Guinea now).


I wanted to suggest to someone on the forum to take control of the station with a module RRC PC to check that the problem came from here , but i think it's impossible with ft857 TTL remote. So I will wait until end of December ;)

73 jean philippe

f1tmy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: No Tx Audio
« Reply #7 on: 2023-11-18, 16:32:33 »
All is ok now.

the problem : one red wire broken in the remote RRC.

73 Jean Philippe